Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week 2018, week 4 Achuma ‘PX’ Pedro Ximénez Elqui Valley, Chili
2018-01-25
PX? Dat is toch lekker stroperig en zoet....
Dat de Pedro Ximénez zich niet voor één gat laat vangen bewijst deze droog gevinifieerde wijn. Fris, voor bij borrel en vooral heerlijk bij diverse hapjes en voorgerechten.
De naam van het huis, Achuma verwijst naar gelijknamige cactussen, zoals je op het etiket terugvindt.
 
PX - Pedro Ximénez
Eén van de oudste druivensoorten in Chili is Pedro Ximenez. Oorspronkelijk geïntroduceerd en ontwikkeld in het Noorden van Chili voor de productie van Pisco. Unieke wijn uit de mooie Elqui Valley. Lekkere frisse fruitigheid met elegante zuurtegraad. Ideaal als aperitief of bij zeevruchten.
Van Pedro Ximénez-druiven wordt in Spanje ook een versterkte wijn onder dezelfde naam gemaakt. Hiervoor worden de druiven één à twee weken onder de hete zon gedroogd op matten, net zoals dat gaat bij strowijn. Het vocht uit de druiven verdampt waardoor de concentratie smaakstoffen en suiker toeneemt. Het sap hieruit is melasse-achtig donker en zoet dat smaakt naar rozijnen en dadels. Na de gisting wordt er wijnalcohol aan toegevoegd.

Elqui valley;
De Valle de Elqui is een vallei in de zogenaamde 4e regio Coquimbo. Ze ligt ongeveer 70 km ten oosten van La Serena en 470 km ten noorden van Santiago de Chile.
De wijn heeft een verfijnde neus, sinaasappelschilbittertje, licht confituur, fruitig en floraal, goed sap, mooie zoet-zuurbalans en spanning, zeer verteerbaar, veel aangename frisheid.
 
Wil je ook ontdekken wat de andere kant van PX is? Kom dit weekend langs en proef deze frisse PX. Deze week geen €12,50, maar €11,25!
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency