Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Barbera d’Asti Superiore ‘Quercia’
2024-01-25
De onbetwiste barbera-specialist van Piemonte is Andrea Faccio van Villa Giada. De Single Vineyard wijnen, afkomstig uit de DOCG's Asti en Nizza zijn uitzonderlijke barbera's met veel concentratie, diepgang en complexiteit.

De beste barbera’s zijn afkomstig uit de DOCG Barbera d’Asti en met name uit de warme subzone Nizza. De bijzondere combinatie van bodem en klimaat zorgt voor krachtige en wijnen met een groot bewaarpotentieel.
Afgelopen jaar mochten wij weer een aantal doosjes bestellen. Daarbij geld wel op = op!

Azienda Agricola Villa Giada ligt in het hart van de wijnstreek Piemonte, in de buurt van Monferrato en Langhe, tussen de heuvels van Asti en Alba. Drijvende kracht achter Villa Giada is Andrea Faccio. Hij gelooft er heilig in dat je met respect voor de natuur en het milieu betere wijnen maakt. Dat hij hier gelijk in heeft bewijst hij met een tweetal wijnen onder de naam Surì, welke wij de rode standaard in ons assortiment voeren. Het wijnhuis is duurzaam gecertificeerd.

De wijngaard Quercia heeft een ideale zuidwestelijke expositie en een bodem met kalkrijke mergel. De druiven worden handmatig geoogst en na een zorgvuldige selectie gedurende enkel weken vergist in roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in middelgrote en grote eikenhouten vaten en foeders en duurt twaalf tot veertien maanden. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rust dan nog enige tijd op fles in de donkere kelder. Een prachtige wijn, die je ook nog enkele jaren in de kelder kan wegleggen. Wil je de wijn nu drinken adviseren wij om de wijn tijdig te karaferen zodat de wijn wat losser kan komen.

Wij ervaarden deze wijn als erg verfijnd met behoorlijk wat grip door de tanninestructuur. In de geur cassis en veenbessen, donkere chocolade en bakspecerijen. Zuren en tannines mooi in balans met een lange afdronk. Serveer met gebraden varkensvlees, lamschenkel, wildzwijn en stoofpotten op Italiaanse wijze met parelhoen of konijn, maar ook lekker bij pizza’s zoals met salami en geroosterde paprika of met artisjok, zwarte olijf en tomaat.
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency