Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Domaine de Châtenoy | Menetou-Salon Blanc Classique | AOP Menetou-Salon
2023-11-23
Wijn van de Week! Aanstaande zaterdag laten we je een heerlijke diversiteit aan Sauvignon Blanc wijnen proeven. Van klassiek tot exotisch, van grassig tot diep zoet. 
Deze Menetou Salon van de familie Clément is al heel lang een vaste topper in onze collectie. Mooie frisheid, klassiek in zijn stijl en een wijn die niet gaat vervelen.

Stuivend bouquet met name grassig in de neus. Zuivere sauvignon-kenmerken als groene appel en buxus, verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een sappige, frisse smaak en finale. Een wijn om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp- en schaaldiergerechten.

Wij bezochten de familie Clément een paar jaar geleden; vader Pierre liet ons verschillende monsters van verschillende wijngaarden en uit verschillende typen vaten proeven. Verschillende formaten hout, verschillende producenten. Zoveel diverse geuren en smaken! En nog veel leuker: de bevlogenheid!

Menetou-Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen- en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément. Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire manier Pierre-Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van Menetou- Salon. Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie. 
Chatenoy heeft zowel het certificaat Terra Vitis als Haute Valeur Environnementale.

Pierre Clément vergist de geoogste witte druiven per grondsoort apart. Dat gebeurt heel langzaam in roestvrijstalen tanks waarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Pas na deze eerste fermentatie assembleert hij de jonge wijnen van kalkrijke kleibodem, om die vervolgens nog enkele maanden op hun lie te laten rusten. Deze werkwijze resulteert in kostelijke witte wijn die in april van het volgende wijnjaar wordt gebotteld.

Tot en met 30 november: 10% korting



 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency